Geduld is een schone zaak

Het duurt en het duurt voordat de turbine definitief overgedragen kan worden aan de coöperatie. Oorspronkelijk stond de oplevering gepland voor 12 oktober, maar door verscheidende redenen (o.a gebrek aan wind in oktober en materiaalpech) is dat niet gehaald door onze turbineleverancier EWT. De tijd tikt gestaag door, maar het einde van de tunnel is bijna in zicht. De laatste kilometers van de marathon zijn het zwaarst.

De turbine heeft al een paar weken gedraaid en de 6 testen van EWT doorstaan, maar sinds gisteren (17/11) helaas weer uitgeschakeld. Liander belde de coöperatie met het vriendelijke verzoek om de turbine uit te schakelen en te wachten op het voltooien van de laatste opstarttest (reconnection after disconnection). De test moet worden uitgevoerd in opdracht van Liander door EWT. De turbine zal moeten draaien op minimaal 1/2 vermogen (>500kw) om vervolgens uitgeschakeld te worden. Daarna moet de turbine zichzelf weer opstarten. EWT had deze test nergens ter wereld uitgevoerd, maar blijkbaar moet dat wel in Reduzum. EWT heeft inmiddels de software aangepast en getest op een proefturbine in Flevoland. Maandag, als er voldoende wind staat, zal de test uitgevoerd worden. Indien de resultaten voor Liander bevredigend zijn, krijgt de coöperatie het laatste ‘groene’ vinkje. Essentieel voor het verdere vervolg.

Iedereen is gebaat bij een snel en adequaat optreden van EWT en Liander. Het is namelijk 1 minuut voor twaalf is omtrent het definitief vast te stellen PPA contract (contract om te mogen leveren). Dit moet geregeld worden voor 1 december 2022.

Sinds het ‘in bedrijf stellen’ (begin oktober) heeft de turbine heeft +/-170.000 kWh geproduceerd, dat is ongeveer de helft van de productie van de oude dorpsmolen in een jaar. De opgewekte kWh’s worden na het ‘groene vinkje’ van Liander en het aanmelden bij CertiQ verrekend met onze huidige afnemer(Windunie). Met een prijs van €0,14 per kWh is dat al een hele mooi start.

We vertrouwen er op dat onze partners de allerlaatste test snel kunnen afronden en Liander het groen vinkje snel doorvoert.

Oplevering dorpsmolen uitgesteld

Het is u ongetwijfeld de afgelopen tijd opgevallen dat de dorpsmolen af en toe uitgeschakeld is. Voordat de turbine kan worden opgeleverd worden er verschillende testen uitgevoerd door EWT. In totaal zijn er zes testen en een laatste test voor Liander. De overdracht zou op 13 oktober jl. al hebben plaatsgevonden, maar dat is helaas niet gelukt. Voor bepaalde testen heeft EWT echt wind nodig. In de maand oktober heeft de wind het grotendeels laten afweten.

Kabelbreuk bij ovonde Raerd

Eergisteren kampte Reduzum en Raerd met een stroomstoring. Liander gaat vandaag de nieuwe kabel, die onder de ovonde ligt, lassen aan de bestaande 10kv kabel. Zo lang dat niet is opgelost, mag de turbine niet terugleveren. We hopen dat Liander spoedig de herstelwerkzaamheden kan uitvoeren, zodat de turbine weer kan worden opgestart. Vervolgens kan EWT de laatste testen uitvoeren voordat EWT de turbine kan overdragen aan de coöperatie. In het vervolg zou het fijn zijn als Liander de coöperatie informeert over stroomuitval en werkzaamheden. Liander acht dat waarschijnlijk niet nodig of ze zijn het simpelweg vergeten…