Plannen om zonnepanelen of- collectoren te installeren?

Sinds dit voorjaar is er meer mogelijk voor particulieren en ondernemers met een eigen – of een gezamenlijk plan voor zonnepanelen of -collectoren in de gemeente Leeuwarden. Hiervoor lanceert gemeente Leeuwarden een informatiepagina www.planvoordezon.nl. Particulieren en ondernemers kunnen op deze website stap voor stap hun initiatieven checken en zich zo goed voorbereiden. Plan van de Zon is onderdeel van de Leeuwarder Energie Agenda.
 
Plan voor de Zon
Met het bestemmingsplan Plan voor de Zon maakt de gemeente Leeuwarden het plaatsen van zonnepanelen in veel gevallen eenvoudiger dan voorheen. Het plaatsen van zonnepanelen en collectoren op daken van woningen en bedrijven is vaak al vergunningsvrij. Plan voor de Zon maakt het onder voorwaarden mogelijk om ook zonnepanelen en – collectoren te plaatsen op daken van een monument of pand in beschermd stads-, dorpsgezicht, op grondopstellingen en op constructies. Bij constructies kunt u denken aan een plan samen met anderen, bijvoorbeeld een overdekt parkeerterrein.
 
Heeft u vragen over Plan voor de Zon? Neem dan contact op met gemeente Leeuwarden viainfo@leeuwarden.nl of telefoonnummer 14058.
Bron: Gemeente Leeuwarden
Foto: S. van Lingen

Fietsen langs bij duurzame initiatieven zondag 8, maandag 9 en dinsdag 10 oktober

Zondag 8 oktober is een delegatie op visite geweest bij de dorpsmolen van Reduzum. Onder de deelnemers onder andere de crew van Urgenda, verschillende politici en veel geïnteresseerden. De groep startte in Grou en fietste via Reduzum, Wirdum naar Leeuwarden. Bij de dorpsmolen heeft Albert Bouwstra fietsers bijgepraat over de dorpsmolen van Reduzum. Na 23 jaar is de dorpsmolen aan vervanging toe.

Via het schelpenpad fietste men langs it Swinlân (wijk met Led-verlichting) langs de school om even bij te tanken bij het sportveld. Hier konden de deelnemers genieten van een duurzame hap! Urgenda organiseert een driedaags fietsevenement waarbij duurzame initiatieven bezocht worden. Maandag en dinsdag wordt er ook gefietst. U bent van harte welkom! Geïnteresseerd?