Geduld is een schone zaak

Het duurt en het duurt voordat de turbine definitief overgedragen kan worden aan de coöperatie. Oorspronkelijk stond de oplevering gepland voor 12 oktober, maar door verscheidende redenen (o.a gebrek aan wind in oktober en materiaalpech) is dat niet gehaald door onze turbineleverancier EWT. De tijd tikt gestaag door, maar het einde van de tunnel is bijna in zicht. De laatste kilometers van de marathon zijn het zwaarst.

De turbine heeft al een paar weken gedraaid en de 6 testen van EWT doorstaan, maar sinds gisteren (17/11) helaas weer uitgeschakeld. Liander belde de coöperatie met het vriendelijke verzoek om de turbine uit te schakelen en te wachten op het voltooien van de laatste opstarttest (reconnection after disconnection). De test moet worden uitgevoerd in opdracht van Liander door EWT. De turbine zal moeten draaien op minimaal 1/2 vermogen (>500kw) om vervolgens uitgeschakeld te worden. Daarna moet de turbine zichzelf weer opstarten. EWT had deze test nergens ter wereld uitgevoerd, maar blijkbaar moet dat wel in Reduzum. EWT heeft inmiddels de software aangepast en getest op een proefturbine in Flevoland. Maandag, als er voldoende wind staat, zal de test uitgevoerd worden. Indien de resultaten voor Liander bevredigend zijn, krijgt de coöperatie het laatste ‘groene’ vinkje. Essentieel voor het verdere vervolg.

Iedereen is gebaat bij een snel en adequaat optreden van EWT en Liander. Het is namelijk 1 minuut voor twaalf is omtrent het definitief vast te stellen PPA contract (contract om te mogen leveren). Dit moet geregeld worden voor 1 december 2022.

Sinds het ‘in bedrijf stellen’ (begin oktober) heeft de turbine heeft +/-170.000 kWh geproduceerd, dat is ongeveer de helft van de productie van de oude dorpsmolen in een jaar. De opgewekte kWh’s worden na het ‘groene vinkje’ van Liander en het aanmelden bij CertiQ verrekend met onze huidige afnemer(Windunie). Met een prijs van €0,14 per kWh is dat al een hele mooi start.

We vertrouwen er op dat onze partners de allerlaatste test snel kunnen afronden en Liander het groen vinkje snel doorvoert.